La llet de vaca es sense cap mena de dubte la millor opció per als nostres fills… li deia una vaca a una altra.

El Calci.

  1. La facultat de salut pública de la universitat de Harvad recomana prendre vitamina D juntament amb el calci per a una millor absorció. La vitamina D es liposoluble (es dissol en greix), amb la qual cosa la vitamina D a la llet està bàsicament al greix. Es a dir, en el cas de la llet, a menys greix (desnatada o semidesnatada), menys absorció de calci. A més a més recomana el consum d’aigua en lloc de llet i limita la llet a dos gots al dia a la seva actualització de la piràmide per a una correcta alimentació. També diuen que no està tan clar que la llet sigui el millor lloc d’on treure el calci que necesitem. A més a més, sempre segons la universitat de Harvard, el consum excessiu de llet possibilita el càncer d’ovaris i pot incrementar el risc de patir càncer de pròstata.
  2. El projecte del Dr T. Cornell Campbell, cornell oxford-xina de nutrició i salut, també anomenat ”L’estudi de Xina“, inicia al 1983 i es publica al 2005, va arribar a la deducció, després d’analitzar a 6500 persones a 65 províncies de Xina, que les persones que més llet bevien, es presentava una quantitat de casos d’osteoporosis substancialment superior en comparació amb las que prenien menys i la incidència era insignificant entre les persones que no en prenien. Entre moltes més conclusions, l’estudi, explica com el cos es desmineralitza, acidifica i concretament es descalcifica degut a la llet de vaca.

Hormones i proteïnes

  1. La glàndula pituïtària dels bovins genera de forma natural les hormones del creixement boví, BST, rBGH o Somatotropina bovina . El cos humà no necessita créixer ràpid, però si desenvolupar un bon cervell. Cada mamífer té la seva composició de llet.
  2. La proteïna beta-lactoglobulina, naturalment present a la llet de vaca, és molt al·lergògena per als bebès, amb l’afegit de que és de difícil digestió i pot passar la barrera intestinal fàcilment.

Problemes d’obesitat

Degenera la salud en general

  • Un ampli estudi Suec (està en anglès, però recomano legir al menys el segon pàragraf de la introducció) publicat a bmj.com indica que la ingesta de llet deteriora la salut en general obrint la porta a moltes malalties degut a la D-galactosa. Indiquen que una exposició prolongada, inclús en dosis baixes a la D-galactosa provoca al cos danys deguts a l’estrès oxidatiu, inflamació crònica, neurodegeneració, reducció de la resposta immunitària i canvis a la transcripció genètica.

Sostenibilitat i ètica

  • Les vaques emeten gas metà. Es calcula que a Argentina, la contribució del metà de les vaques a l’efecte hivernacle és del 30%. També és veritat que de vegades surten noticies com AQUESTA, que assegura que subministrant un producte a les vaques aquestes emetran un 30% menys, es a dir, passaran d’afectar el 30% al 20%, però, tenint en compte l’ampli consum per part de la població, no parla d’estudis que demostrin la total innocuïtat del producte a les persones a llarg plaç. O noticies com AQUESTA que parla d’una vaca modificada genèticament per modificar les característiques de la llet que produeix.
  • Segons Antón Novás al seu llibre “El hambre en el mundo y los alimentos transgénicos”, a la pàgina 182, explica que es necessiten 7 quilos de cereals per aconseguir un quilo de carn de vaca o 4 quilos de cereals, per a un quilo de carn de porc i 2 per a un de pollastre.
  • La manera com es tracta als animals als sistemes de producció altament industrialitzats no me sembla èticament acceptable, tot i que siguin animals.